open your very own flower shopOk, steg för steg börjar vi närma oss den där magiska dagen som du hittills bara har vågat drömma om och föreställa dig i dina vildaste fantasier – dagen då du äntligen får öppna din alldeles egen blomsterbutik! Men vi har en bit kvar fortfarande, så häng med i nästa steg också.

Hittills har vi ringat in vår målgrupp, hittat den där perfekta lokalen och listat ut vilken typ av människor som bor och rör sig i området, vi har bestämt vilken profil vi ska ha på vår verksamhet och slutligen har vi nu också börjar bygga relationer till ett flertal olika leverantörer. Allting är i sin ordning, men innan vi kan fylla vår nya butik med allsköns läckert blomster måste den förstås göras fin och redo både invändigt och utvändigt!

Detta steg knyter i väldigt stor utsträckning an till val av lokal och profil. Om du väljer en lokal som kanske faktiskt redan har varit en blomsterbutik, och vars materialval och basinredning är både funktionell och passar väl med din nya profil, så kanske du inte behöver lägga varken tid eller pengar på att renovera! Det här kan förstås vara en oerhörd fördel, och spara väldigt stora slantar – och kom ihåg, när du är egen företagare är varje dag som din butik måste vara stängd på grund av renovering faktiskt en kostnad! Och inte bara i och med hyran och din egen arbetsinsats, eller de hantverkare du kanske har hyrt in för att renovera – du går även miste om potentiell försäljning varje dag du håller stängt!

Om du däremot känner att du är behov av att renovera den nya lokalen så är det absolut viktigaste att sätta upp en tydlig och realistisk budget. Konsultera flera olika hantverkare och var alltid tydlig med deadlines. Och räkna in den uteblivna försäljningen i kalkylen!