work in the storeJa, du har väl inte glömt att någon faktiskt måste jobba i butiken? Någonting som de allra flesta nyblivna egenföretagare inte har den blekaste aning om är hur dyrt det faktiskt är med personal i Sverige. Utöver den inkomstskatt vi alla betalar på lönen vi tjänar så betalar arbetsgivaren dessutom arbetsgivaravgifter och sociala avgifter utan att vi märker av det! Och de avgifterna är ungefär 30 procent ovanpå bruttolönen – alltså din lön före skatt. Resultatet är att den lön som vi anställda arbetstagare får in på kontot har kostat arbetsgivaren ungefär den dubbla summan att betala ut. Det här gäller förstås även när du jobbar själv i din nya butik!

Så, innan du ens kommer så långt som att börja titta på lokaler och fundera över profiler, är det fullständigt essentiellt att göra en ordentlig kalkyl över vilka personalkostnader du komma ha, och om den här nya verksamheten därmed över huvud taget går att få någon snurr på! Vilka öppettider ska du ha i din butik? Hur många behöver jobba i den vid varje enskilt tillfälle för att kunderna ska bli nöjda med servicenivån? Vilka timmar av veckan behövs det mer personal, och under vilka timmar behövs det mindre? Om du har tänkt att ha öppet på helgen – hur mycket mer tror du att du kan sälja under de timmarna, för du vet väl att du som arbetsgivare oftast är skyldig att betala ut ersättning för obekväm arbetstid till dina anställda? I alla fall om du är ansluten till ett fackförbund.

Ja, att göra en ordentlig kalkyl över dina förmodade personalkostnader är helt enkelt något av det absolut viktigaste som finns innan du startar en ny verksamhet, och en blomsterbutik är sannerligen inget undantag från denna regel. Gör matten ordentligt och enligt en hård måttstock – det är enklare att tjäna mer pengar än planerat senare, än att försöka leva med motsatsen.